ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ...

Μετά την αλλαγή του προγράμματος σπουδών για το πρώτο έτος και όσους μπαίνουν στην σχολή από εδώ και πέρα, η συνέλευση του τμήματος (δηλαδή οι καθηγητές της σχολής) ψήφισε και την αντιστοίχιση των μαθημάτων με πιστωτικές μονάδες. Μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου στις 11/11, ο σύλλογος εναντιώθηκε στην θέσπιση των πιστωτικών μονάδων και του ορίου δήλωσης. Τι είναι λοιπόν και τι έρχονται να φέρουν αυτές;

Τι αντίκτυπο έχουν στις σπουδές μας οι πιστωτικές μονάδες;

Oι πιστωτικές μονάδες δεν φαίνεται να φέρνουν και καμιά τρομερή αλλαγή. Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά κάποια πράγματα. Κάθε εξάμηνο έχει 30 ECTS και στην έναρξη κάθε έτους, θα πρέπει να επιλέγουμε 45, με προτεραιότητα στα μαθήματα που χρωστάμε. Αν λοιπόν μας έτυχε κάτι, ή αν αφήσαμε κάποια μαθήματα για να σιγουρέψουμε ότι θα περάσουμε κάποια άλλα, τότε την κάτσαμε την βάρκα. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι μετά το 7ο έτος “σπουδές γιοκ” (ελέω διαγραφών) συνειδητοποιούμε ότι η ζωή μας θα γίνει λίγο πολύ, σχολή-σπίτι-διάβασμα. Όσο για τους φοιτητές που δουλεύουν για να μπορούν να σπουδάζουν ή που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στην πόλη που πέρασαν και δίνουν μόνο μαθήματα, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Τι αντίκτυπο έχουν στην εργασιακή μας προοπτική οι πιστωτικές μονάδες;

Το πτυχίο έρχεται να αντικατασταθεί από τον ατομμικό φάκελο προσόντων, ένα πιστοποιητικό δηλαδή, που γράφει ποιές είναι οι δεξιότητές σου με βάσει τα ECTS που επιλέγεις, δεν κατοχυρώνει δηλαδή συγκεκριμένα δικαιώματα στους κατόχους του. Η κατάσταση αυτή έρχεται να συμπληρωθεί από τον μεσαίωνα της αγοράς εργασίας. Η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η τεράστια ανεργία, ειδικά στους νέους, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας (εξαντλητικά ωράρια, μισθοί πείνας, κτλ) συνθέτουν ένα μαύρο μέλλον για την δικιά μας γενιά.

Πιστωτικές μονάδες και γνώση...

Όσον αφορά το κομμάτι της γνώσης, η πιστωτικές μονάδες, έρχονται να μετουσιώσουν τα προγράμματα σπουδών σε έναν χυλό πληροφοριών, όπου ο κάθε φοιτητής θα διαλέγει μερικές σαν να ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ. Καταργείται, δηλαδή ο ενιαίος ιστός που πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα σπουδών για την κατάρτιση ολοκληρωμένων επιστημόνων με σφαιρική αντίληψη και συνολική εποπτεία του αντικειμένου τους.

Τελικά οι πιστωτικές μονάδες, έρχονται όπως είναι λογικό να φέρουν την λογική της ΕΕ για την εκπαίδευση όπως αυτή περιγράφεται σε όλες τις συνθήκες και διακηρύξεις της (Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, κτλ). Μια λογική που προσπαθεί να ταυτίσει τις έννοιες μόρφωση και εκπαίδευση με την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων χρηστικού χαρακτήρα, άμεσα εφαρμόσιμων στην αγορά εργασίας. Την κατάρτιση δηλαδή εργαζομένων, που θα δένουν γάντι με τις νέες συνθήκες εργασίας, 5μηνα, προγράμματα voucher, το τέλος δηλαδή της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Κόντρα σε όσα περιγράψαμε, καλούμαστε να δώσουμε μια απάντηση. Μια απάντηση που θα λέει ότι εμείς δεν θα μετράμε με το ζύγι πόσα και ποια μαθήματα θα δώσουμε, ούτε θα ξεστραβωθούμε μπροστά από έναν υπολογιστή για να πάρουμε πτυχίο. Μια απάντηση που θα λέει ότι εμείς δεν θα ζήσουμε μεταξύ δουλειάς και ανεργίας. Εμείς ζητάμε παιδεία που θα απελευθερώνει και δεν θα αποχαυνώνει. Ζητάμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς όρους. Να παλέψουμε λοιπόν μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, μέσα από απεργίες και καταλήψεις για μόρφωση και εργασία με αξιοπρέπεια!


0 Response to "ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ..."

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme