ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΕΙΧΗ ΠΟΥ ΥΨΩΝΟΥΝ, ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ!

Στην Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά, η Ελίζα μια όμορφη νεαρή σκλάβα σε μια βαμβακοφυτεία του αμερικανικού Νότου, μαθαίνει ότι ο κύριός της αναγκάστηκε να πουλήσει το μικρό παιδί της σε έναν δουλέμπορο προκειμένου να ξεπληρώσει τα μεγάλα χρέη του.
Μες στην απελπισία της, δραπετεύει και, με το μωρό στην αγκαλιά, επιχειρεί να περάσει τον ποταμό Οχάιο ώστε να βρεθεί στη βόρεια όχθη του, στον τόπο όπου έχει καταργηθεί η δουλεία. Ξοπίσω της τρέχουν τα άγρια σκυλιά των δουλεμπόρων και η καταδιοκόμενη Ελίζα διασχίζει το ποτάμι πατώντας πάνω σε κομμάτια πάγου που επιπλέουν.
Είναι μια από τις πιο δραματικές σκηνές του βιβλίου και ποτάμια δάκρυα έχουν χύσει γενιές και γενιές εφήβων που καρδιοχτυπούσαν για την τύχη της νεαρής μάνας και του μωρού, ξέροντας ότι αυτά δεν συμβαίνουν στον πολιτισμένο κόσμο αλλά μόνο στην Αμερική περίπου δυο αιώνες πριν.
o kairos ton prosfugon
Ωστόσο, το δράμα της Ελίζας ζωντανεύει και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης: μια έγκυος μητέρα πνίγηκε σε ένα χείμαρρο κοντά στη Γευγελή μαζί με το αγέννητο μωρό της προσπαθώντας να δραπετεύσει από τη σκλαβιά (και το αδιέξοδο) του καταυλισμού της Ειδομένης. Μαζί της πνίγηκαν η 17χρονη αδελφή της και ένας ξάδερφος τους.
Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι η εξαίρεση. Είναι δυστυχώς ο κανόνας στην ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, που τρέχοντας να ξεφύγουν από το θάνατο και την δυστυχία του πολέμου, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Είναι η βάρβαρη πραγματικότητα του σάπιου αυτού κόσμου όπου οι ανθρώπινες ζωές γίνονται στατιστικές και νούμερα, όπου ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητάνε σαν επίσημοι τοκογλύφοι, τα χρυσαφικά των προσφύγων για να «καλύψουν το κόστος φιλοξενίας τους». Είναι η πραγματικότητα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Η κατάσταση στα σύνορα της Ευρώπης, όπως και στην Ειδομένη έχει φτάσει στο απροχώρητο για χιλιάδες προσφύγων που στοιβάζονται μέσα στο κρύο και στις λάσπες, είτε γνωρίζουν την φιλοξενία των hotspots, των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση είναι  οι κυβερνήσεις της «πολιτισμένης Δύσης», η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που πρώτα τους βομβαρδίζουν, τους ξεριζώνουν από τα σπίτια τους και έπειτα τους κλείνουν τα σύνορα, υψώνει φράχτες και τους πνίγει στο Αιγαίο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι.
Όμως στην αμηχανία που μας δημιουργεί ο πόνος αυτών των ανθρώπων, η δικιά μας απάντηση μπορεί να είναι μόνο από την σκοπιά της ανατρεπτικής ταξικής αλληλεγγύης. Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει  προκύψει, όπου απλός κόσμος προσπαθεί με το υστέρημά του να βοηθήσει όσο μπορεί τους πρόσφυγες πρέπει να είναι οδηγός της δράσης μας. Χρειάζεται να πούμε θαρρετά ότι εδώ και τώρα πρέπει να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των προσφύγων, να ανοίξουν τα σύνορα σε όλες τις χώρες για να μπορεί ο καθένας να πάει όπου θέλει. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία. Να κλείσουν όλα τα hotspots, σίτιση, στέγαση και φροντίδα με ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους πρόσφυγες.

Γι΄αυτούς του λόγους δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας μαζεύοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μπροστά στην πόρτα της σχολής και το Σάββατο συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο στήριξης των προσφύγων στις 13:00 από την πλατεία Γεωργίου!


Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν ξεχωρίζουν φυλές και χρώματα. Να αγωνιστούμε στην κατεύθυνση ενός νέου εργατικού διεθνισμού, να τσακίσουμε την ΕΕ-φρούριο, κόντρα στο σύστημα που γεννά φτώχεια, μετανάστευση, φασισμό!
0 Response to "ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΕΙΧΗ ΠΟΥ ΥΨΩΝΟΥΝ, ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ Ο ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ!"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme