ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΝΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Τα δύο τελευταία χρόνια ζούμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρχικά, με την στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ και την ουσιαστική συμβολή της Νέας Δημοκρατίας, μιας και υπερψήφισε τους περισσότερους από τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου επέβαλε τα πλέον αντεργατικά μέτρα έως εκείνη την στιγμή και υποβάθμισε τη ζωή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όπως επίσης και τα όνειρα μας για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από τότε μέχρι και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον, για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την ώρα που οι τράπεζες ενισχύονταν είτε με ρευστό είτε με εγγυήσεις του δημοσίου και μάλιστα με ποσά εξωφρενικά σε σχέση με αυτά που ‘’κόπηκαν’’ από τους εργαζομένους. Μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και ύστερα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας και γενικότερα του συνόλου της κοινωνίας που πλήττεται από την πιο βάρβαρη έκφανση του καπιταλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ ανετράπη και με την πλέον αντιδημοκρατική διαδικασία αντικαταστάθηκε από μια κυβέρνηση εθνική «ασυνεννοησίας» που το μόνο πράγμα που κατάφερε ήταν να αυξήσει το χρέος αντί να το μειώσει με την σύναψη ενός νέου δανείου και με την ληστρική επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση στις συντάξεις και στα επιδόματα των εργαζομένων. Στη συγκυρία αυτή και μέσα από την ανάγκη των εργαζομένων να υπερασπιστούν τις ζωές τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον των παιδιών τους έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν δυναμικούς αγώνες με καταλήψεις, διαδηλώσεις και πάνω από όλα μέσα από τις μαζικές απεργίες τους, προς απογοήτευση των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αγώνες όπως αυτοί των Χαλυβουργών, των εργαζομένων στην ΑΒΕΞ, στη Πάτρα, στο ΑΛΤΕΡ, όσον αφορά τα ΜΜΕ και σε πολλούς ακόμα χώρους εργασίας. Στους αγώνες αυτούς ο ελληνικός λαός και ειδικά ο κόσμος της αριστεράς, διαδραμάτισε και συνεχίζει να συμβάλλει καθοριστικά στη νίκη του εργαζόμενου λαού μέσα από την ψυχολογική και κυρίως μέσα από την οικονομική ενίσχυση. Αποτέλεσμα της αλληλεγγύης αυτής και των συλλογικών αγώνων ήταν πριν μερικές μέρες, η επιτυχία των εργαζομένων στην Coca-Cola 3E στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατάφεραν έπειτα από 42 μέρες απεργίας να υποχρεώσουν τη διοίκηση της εταιρίας να σταματήσει τις εισαγωγές προϊόντων από τη Βουλγαρία, να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με το σύνολο του προσωπικού και χωρίς να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων!
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με πρόφαση την οικονομική κρίση, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και η κυβέρνηση Παπαδήμου, προσπάθησε να περάσει τον πλέον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο στην ιστορία της εκπαίδευσης, ένα νόμο που ως σκοπό έχει την υλοποίηση των κατευθύνσεων της συνόδου της Μπολόνιας και των επικαιροποιήσεών της που ουσιαστικά συμβάλλει στην κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καταργεί τα ισχυρά και ενιαία πτυχία μέσα από την εξειδίκευση και τη συνεχή επανακατάρτιση την οποία επιβάλλει. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων, που δεν θα αντιστέκεται, θα είναι υποταγμένη στις διαθέσεις των εργοδοτών και πάνω από όλα δεν θα διεκδικεί μέσα από συλλογικούς και δημοκρατικούς αγώνες την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό παραλογισμού, υπό την έννοια ότι το υπουργείο επιχείρησε να επιβάλλει ένα νόμο που έχει καταδικαστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έπρεπε να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ότι για να μπορούν πλέον τα ιδρύματα να λειτουργούν ομαλά πρέπει να μειωθούν οι θέσεις των νεοεισαχθέντων στο 50%. Δηλαδή πλέον ακούμε και επισήμως αυτό το οποίο υποστηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, την υποβάθμιση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, που αποκλείει μεγάλο μέρος της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο λοιπόν, μαζικά στις Γενικές τους Συνελεύσεις οι σύλλογοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Εκατοντάδες καταλήψεις σε όλη τη χώρα και πορείες ήταν αυτές που ενόχλησαν το υπουργείο παιδείας, το οποίο κατέφυγε στα ΜΜΕ και στη βοήθεια των καθεστωτικών παρατάξεων(ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) που είτε σαμποτάριζαν τους αγώνες των φοιτητών από τη μια, είτε απέφευγαν συστηματικά να καλέσουν τους συναδέλφους μας σε αυτό τον αγώνα για την υπεράσπιση του πανεπιστημίου μας. Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια του φοιτητικού κινήματος είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της εφαρμογής του νόμου και της συνέχισης του αγώνα μέσα από τη συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων και τις επιμέρους ‘’μάχες’’, όπως αυτή των εκλογών των συμβουλίων διοίκησης. Ένας αγώνας που ανέδειξε το ποιοί είναι αυτοί που υπερασπίζονται το νόμο και ποιοί αυτοί που τον καταδικάζουν. Μετά από τις πρώτες απόπειρες του υπουργείου να προχωρήσει στην εκλογή των μελών των συμβουλίων διοίκησης σε κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, είδαμε όλοι την αλλαγή της υπουργού παιδείας Α. Διαμαντοπούλου από τον πρώην πρόεδρο του Αρσακείου (ιδιωτικού σχολείου δηλαδή) Γ. Μπαμπινιώτη, που δήθεν υπερασπίζεται το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.
Αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς εν τέλει είναι ότι είτε αγωνίζεται για να ανατρέψει μια κυβέρνηση, είτε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η επιτυχία είναι δεδομένη αργά ή γρήγορα αρκεί να γίνεται μέσα από συλλογικούς, μαζικούς και οργανωμένους αγώνες. Το ζήτημα είναι βέβαια να ανατρέψει κανείς την πολιτική που εκφράζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και η οποία επιφέρει και τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης.
Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στις διαδικασίες του συλλόγου όπου θα τοποθετούμαστε, θα συναποφασίζουμε( Γενική Συνέλευση Συλλόγου Φοιτητών) και στη συνέχεια θα υλοποιούμε το πλαίσιο το οποίο ψηφίζουμε, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις Τμήματος, τις μαζικές παραστάσεις και όποιον άλλο τρόπο δράσης επιλέξουμε.

Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!

0 Response to "ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΝΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme