ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πάτρα, 7 Δεκεμβρίου 2011
Ανακοίνωση

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο νέος Νόμος 4009/2011:
Πλήττει το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.
Οδηγεί την πλειοψηφία των ιδρυμάτων και των λειτουργών τους στην απαξίωση, ναρκοθετώντας με αυτό τον τρόπο και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας
Επιβάλλει υποβαθμισμένους τίτλους σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, σε σχέση με τα σημερινά πτυχία.
Στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των νέων στη μόρφωση και την εργασία.
Διαλύει τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα, με δραματικές συνέπειες ακόμη και στην ίδια την εξέλιξη των επιστημών.
Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα ΑΕΙ.
Αναδιαρθρώνει τη διοίκηση των ιδρυμάτων στα πρότυπα επιχειρηματικών ομίλων.
Γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την ετεροαπασχόληση του ΔΕΠ ενώ παγιώνει το καθεστώς του συμβασιούχου Διδάσκοντα μέσω των εντεταλμένων διδασκαλίας.
Καταργεί τη βαθμίδα του Λέκτορα ενώ παράλληλα απαξιώνει και περαιτέρω υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί τους υπάρχοντες Λέκτορες.
Δίνει θανάσιμο χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση και περίθαλψη).
Μεταφέρει το κόστος της εκπαίδευσης της νεολαίας στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Παρά τις πιέσεις μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο, δηλώνουμε ότι ο σύλλογος ΔΕΠ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην προχωρήσει η διαδικασία παράδοσης της διοίκησης των Πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία. Στο πλαίσιο των τελευταίων αποφάσεων της Γ.Σ. και του Δ.Σ. του συλλόγου ΔΕΠ το ΔΣ:
1. Αναλαμβάνει από κοινού με άλλους συλλόγους του Πανεπιστημίου Πατρών πρωτοβουλία για κοινή σύσκεψη των ΔΣ όλων των φορέων του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποστέλλουμε μαζί με τις σχετικές μας αποφάσεις πρόσκληση στα ΔΣ των συλλόγων των εργαζομένων, μεταπτυχιακών φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων, για κοινή σύσκεψη την 19-12-2011 στις 12.00 στην αίθουσα των Συλλόγων.
2. Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων στην επόμενη σύνοδο των πρυτάνεων στις 12/12 στο Λαύριο.
3. Ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκληση/κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ συμμετέχοντας στην πανελλαδική εκδήλωση-διαμαρτυρία των συλλόγων ΔΕΠ, στο ΑΠΘ την ημέρα κατά την οποία έχουν προκηρυχτεί "εκλογές" για το συμβούλιο διοίκησης του ΑΠΘ.
4. Εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα τη νομιμότητα και την δήθεν "προστασία" της διορισμένης κυβερνητικής επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών ανάδειξης συμβουλίου διοίκησης στο πανεπιστήμιο μας, επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου αντιστροφή της πραγματικότητας. Σε κείμενα συλλογής υπογραφών, που διακινούνται δυστυχώς και από θεσμικά όργανα (πρόεδροι Τμημάτων), αλλά και σε πρόσφατο κείμενο που διακινεί ηλεκτρονικά η διορισμένη οργανωτική επιτροπή, επιχειρείται, μέσω ενυπόγραφων δηλώσεων νομιμοφροσύνης, η ευθυγράμμιση/υποταγή στο νέο νομικό πλαίσιο. Όλα αυτά με την επίκληση των κατακτήσεων της ελεύθερης έκφρασης, του δημοκρατικού διαλόγου, της πολυφωνίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Στο όνομα δηλαδή όλων αυτών που καταργούνται με το νέο θεσμικό πλαίσιο!!! Επιχειρείται η δημιουργία πιέσεων, πειθάρχησης και αυταρχισμού απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας που θεωρεί το νέο νομικό πλαίσιο καταστροφικό για την Ανώτατη Εκπαίδευση, απέναντι σε όσους αγωνίζονται για Ανώτατη Εκπαίδευση ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, που θα υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού.
Μαζικά, ενωμένα, αποφασιστικά αγωνιζόμαστε προκειμένου τα σχέδια των "εκλογών" να μείνουν στα χαρτιά.

Για την "αξιολόγηση"
Όπως έχουμε επισημάνει στην προηγούμενη απόφαση του ΔΣ η λεγόμενη «αξιολόγηση» δεν αποτελεί παρά μια διαδικασία πιστοποίησης επιχειρηματικού τύπου (ISO). Στόχος η εισαγωγή ενός ιδεολογικού μανδύα δήθεν ποιότητας ως πρόσχημα για τον οικονομικό στραγγαλισμό και τη συρρίκνωση της Δημόσιας εκπαίδευσης, της διαφοροποίηση των πανεπιστημίων με όρους επιχειρηματικής λειτουργίας. Η ΑΔΙΠ στη βάση των διαδικασιών εσωτερικής αξιολόγησης θα επιταχύνει μέσω του ελέγχου της χρηματοδότησης την πλήρη εμπορευματοποίση των ιδρυμάτων. Η τελευταία θεσμοθετείται ως όργανο απόλυτης κεντρικής εξουσίας επί των πανεπιστημίων. Σ’ αυτό το οριζόμενο πεδίο ανταγωνισμού των πανεπιστημίων, για πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, προετοιμάζεται, ταυτόχρονα, το έδαφος για τον ανταγωνισμό σχολών και τμημάτων εντός του κάθε πανεπιστημίου αλλά και για τον ανταγωνισμό των μελών ΔΕΠ, στην ατομική διαπραγμάτευση του μισθού τους, η οποία άλλωστε προβλέπεται από τον ίδιο νόμο.
Καλούμε για μια ακόμα φορά τα μέλη ΔΕΠ, τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και τη Διοίκηση του Παν/μίου να μην συναινέσουν στις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης σε κανένα επίπεδο. Οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με ακαδημαϊκή αξιολόγηση. Να απορρίψουν τους εκβιαστικούς όρους σύνδεσης της σαθρής αυτής διαδικασίας, με τη μη χρηματοδότηση ήδη εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων από το ΥΠΔΒΜΘ. Η «αξιολόγηση» αυτή, αφενός σημαίνει επικύρωση της κατάλυσης της πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης και αφετέρου αποτελεί το όχημα για αγοραία πειθάρχηση πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών.
Τέλος, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ καλεί τη Σύγκλητο να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών για δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα στη σημερινή φάση οξυμένων οικονομικών δυσκολιών για τις λαϊκές οικογένειες.
Για το ΔΣ,

ο Πρόεδρος
Γιώργος Ανδρουλάκης
ο Γραμματέας
Αλέξανδρος Βανακάρας

0 Response to " "

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme