Η Ευρώπη των λίγων κι εκλεκτώνΦρίκη και οργή προκαλεί ο χαμός 12 προσφύγων, 9 παιδιών/βρεφών και 3 γυναικών, στα ανοικτά του Φαρμακονησίου, με άμεση συνέργεια του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το σκάφος τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες των διασωθέντων το Λιμενικό τραβούσε το σκάφος των προσφύγων προς την Τουρκία (πραγματοποιούσε δηλαδή «επαναπροώθηση»), ενώ και μετά το βούλιαγμα της βάρκας αδιαφόρησε για τις ανθρώπινες ζωές. Δεν πρόκειται για την «κακιά στιγμή». Το δρόμο γι΄ αυτό τον κατήφορο χάραξε ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ δίνοντας οδηγίες «κάντε τους το βίο αβίωτο», ενώ και ο απαράδεκτος υπουργός των Εφοπλιστών Μ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για «χαζή εκμετάλλευση» της τραγωδίας και είπε πως κανείς «δεν θέλει να ανοίξουμε τις πύλες»! Κλειστές οι πύλες λοιπόν και εννιά παιδιά και τρεις γυναίκες νεκροί!
Ένα γεγονός το οποίο δεν είναι καθόλου τυχαίο αλλά αντίθετα έρχεται ως συνέχεια της λογικής με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης η κυβέρνηση εδώ και καιρό. Ξεκινώντας από τα πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη Μανωλάδα,  στο κυνήγι και τις δολοφονίες μεταναστών από τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής και σε πόσους άλλους νεκρούς μετανάστες που δεν μαθεύτηκαν ποτέ. Σε όλο αυτό το κλίμα έχουμε ή την σιωπή από μεριάς ΜΜΕ ή τον χυδαίο παροξυσμό κάποιων που  προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτάξουν από το ελληνικό κράτος τις ευθύνες που του αναλογούν .
            Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής θέσης της αποτελεί σταυροδρόμι στη προσπάθεια των προσφύγων να φτάσουν σε μια από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, στις οποίες θεωρούν ότι θα βρουν μια δουλειά. Όμως, αντί για φιλοξενία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ανέμους στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμα περισσότεροι να έχουν μείνει ανάπηροι. Και όσοι καταφέρουν να πατήσουν στη στεριά, το μαρτύριο δεν έχει τελειώσει. Έλληνες αστυνομικοί  φροντίζουν, αφού δεν κατάφεραν να τους κυνηγήσουν ή να τους βυθίσουν τις βάρκες, να τους βάλουν στα σύγχρονα Νταχάου, μη ικανοποιώντας ακόμα και τις βασικές ανάγκες τους, αυτές του ύπνου και της διατροφής, μετατρέποντας τους σε υπανθρώπους, εξευτελίζοντας και συχνά βασανίζοντάς τους.
Αυτή η πολιτική της Ελλάδας και της ΕΕ δεν τελειώνει εδώ. Η χορήγηση ιθαγένειας είναι πλέον αδύνατη, καθώς ελάχιστοι μετανάστες πληρούν τα κριτήρια. Τελικά η πλειοψηφία των μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα (ή καταφέρνουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη) χαρακτηρίζονται ως παράνομοι και αυτόματα κατατάσσονται στο περιθώριο, έρμαιο στα χέρια των εργοδοτών που τους εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί, αντιμετωπίζοντας το καθημερινό φόβο της απέλασης, ζώντας σε τρώγλες μαζί με πολλούς άλλους μετανάστες, πέφτοντας συχνά θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς και ακροδεξιούς (βλ. Αγ. Παντελεήμονα)
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να μας προβληματίζουν αλλά όχι και να μας εκπλήσσουν, αποτελούν μέρος της συντονισμένης επίθεσης της κυβέρνησης, που με  τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ., έρχεται να καταπατήσει κάθε  δημοκρατικό δικαίωμα και  ελευθερία. Χαρακτηριστικό της επίθεσης, που έχει εξαπολύσει η ελληνική κυβέρνηση στα χρόνια του μνημονίου, με κύριο σκοπό την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ήδη πληττώμενων λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος μερίδων της αστικής τάξης, που βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.
 Είτε, λοιπόν, πρόκειται για Έλληνες ,είτε για «ξένους», αυτή η πολιτική έχει μόνο ένα σκοπό: την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Γι’ αυτό το λόγο, οποιοσδήποτε στρέφεται εναντίον των μεταναστών στρέφεται ενάντια στα ίδια τα συλλογικά του συμφέροντα, γίνεται συμμέτοχος στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, στη διαμόρφωση στρατιών ανέργων και στη διάσπασή τους σε υποομάδες.
Κόντρα σε αυτή τη πολιτική, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν από τους μετανάστες. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τους πρόσφυγες απαιτώντας τη νομιμοποίησή τους, την απόσυρση των ευρωπαϊκών συνθηκών, τη διάλυση της FRONTEX και τη χορήγηση ίσων δικαιωμάτων με τους Έλληνες, γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος…

0 Response to "Η Ευρώπη των λίγων κι εκλεκτών"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme