Η μάχη ξεκίνησε!

Ήρθε η ώρα το φοιτητικό κίνημα να δώσει την απάντηση του!

Η επίθεση που έχει εξαπολύσει το υπουργείο παιδείας έρχεται να φέρει σήμερα την εκπαίδευση σε πολύ χειρότερους και δυσμενείς όρους. Οι εξαγγελίες της Διαμαντοπούλου στους Δελφούς, το πόρισμα της ΑΔΙΠ και το κείμενο που έχει κατέβει για διαβούλευση αποτελούν casus belli για το φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση επέλεξε να εκκινήσει τον πόλεμο απέναντι στην εκπαίδευση απέναντι στο νεολαιίστικο κίνημα. Ο νέος νόμος πλαίσιο έρχεται να καταργήσει κάθε έννοια πτυχίου και κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων να καταστρέψει κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης να μετασχηματίσει το Πανεπιστήμιο σε ένα αποστειρωμένο και υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς χώρο και να τσακίσει κάθε κατάκτηση αλλά και προσδοκία των φοιτητών.
Μετά την «εργασία της κρίσης» με το ΔΝΤ και το Μνημόνιο που έχει ως αποτέλεσμα τσάκισμα μισθών και συντάξεων, μαζικές απολύσεις, προώθηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασία φέρνουν σήμερα τη «νεολαία της κρίσης» με το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης και τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Ο νέος νόμος πλαίσιο σαρώνει εντελώς κάθε πτυχή του ελληνικού Πανεπιστημίου μεταλλάσσοντας το εντελώς.
Το «Πανεπιστήμιο της κρίσης» περνάει σήμερα από τους εξής κόμβους:
  • Την κατάργηση της έννοιας του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων : Το πτυχίο πλέον αντικαθίσταται από τον Ατομικό Φάκελο Προσόντων και από ένα άθροισμα πιστωτικών μονάδων (ECTS) Μετατρέπεται σε ατομικό (καταργείται κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης) και δεν κατοχυρώνει πλέον επαγγελματικά δικαιώματα αλλά μετατρέπεται σε ένα απλό πιστοποιητικό. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται πιο εξειδικευμένα δημιουργώντας εργαζόμενους που κάθε 2 χρόνια θέλουν επανακατάρτιση για να μπορούν να εργάζονται. Πρόθεση τους είναι να σπάσουν οι σπουδές σε Bachelor και master, γεγονός που θα κατακερματίσει ακόμη περισσότερο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα με την προώθηση του προπαρασκευαστικού έτους και την είσοδο από εκεί και πέρα σε προγράμματα σπουδών και με την ταυτόχρονη εγκαθίδρυση 1 και 2 ετών προγραμμάτων σπουδών θα έχουμε την εξειδίκευση όλων γνωστικών αντικειμένων οδηγώντας σε διάσπαση των πτυχίων.

  • Την συρρίκνωση και διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης : Τα μισά ιδρύματα κλείνουν εν’ όψει του “Καλλικράτη” της παιδείας, αφήνοντας φοιτητές στον δρόμο και πτυχιούχους στον αέρα, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αναγνωρίσει πραξικοπηματικά τα ΚΕΣ χειροτερεύοντας την εργασιακή προοπτική όλων των αποφοίτων. Το κόψιμο των παροχών με πρόσχημα την κρίση είναι σαρωτικό : Κατάργηση ακόμη και του ενός δωρεάν συγγράμματος (ψηφιακά συγγράμματα), σκέψεις για κατάργηση των πάσο, τεράστιες ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ που οδηγούν ακόμα και τμήματα σε κλείσιμο. Όλα αυτά ενώ κάθε χρόνο η χρηματοδότηση της παιδείας επί του ΑΕΠ πέφτει σε ακόμη πιο πενιχρά ποσοστά (κάτω από 3%) , ενώ έρχονται στο προσκήνιο οι πρώτες σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές!!

  • Την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού στρώματος : Έρχονται σε κάθε σχολή τα προαπαιτούμενα και οι αλυσίδες μαθημάτων, οι “αιώνιοι” φοιτητές διαγράφονται (κι αυτοί κοστίζουν;!), ενώ οι εξεταστικές περίοδοι μειώνονται. Η φοιτητική καθημερινότητα μετατρέπεται σε ένα αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων, μέσα από projects και προόδους. Εισάγεται η έννοια του προπαρασκευαστικού έτους (άλλος ένας χρόνος φροντιστήρια) καθιστώντας τα ιδρύματα σκληρά εξεταστικά κέντρα. Ο θεσμός του ασύλου μπαίνει ξανά στο στόχαστρο με ακόμα πιο έντονο τρόπο. Από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που περιγράφουν το άσυλο με γιάφκα τρομοκρατών αντί για χώρο ανάπτυξης πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών μέχρι το Υπουργείο που απαιτεί τον περιορισμό του μόνο σε αίθουσες διδασκαλίας, η επίθεση σε ένα τόσο ιστορικό κεκτημένο του λαϊκού κινήματος δεν έχει προηγούμενο. Στοχοποιούν το άσυλο όχι γιατί “νοιάζονται για την ασφάλεια μας” αλλά ακριβώς γιατί φοβούνται τις κινητοποιήσεις μας

  • Την ένταση της ιδιωτικοοικονομικής και ανταποδοτικής λειτουργίας των ιδρυμάτων : Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων γίνεται πλέον από τις περιφέρειες και από ιδιώτες και ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια της αξιολόγησης. Με τον ξεκάθαρο εκβιασμό της παύσης της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση του πανεπιστημίου με τις ανάγκες της αγοράς. Μεγάλη τομή αποτελεί και η θεσμική πλέον μετακύλιση κομματιού του κόστους της εκπαίδευσης στους φοιτητές μέσα από το “κουπόνι φοιτητή” με το οποίο θα μετρώνται οι παροχές που δικαιούται κάθε φοιτητής εντός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα εξαρτάται από τις επιδόσεις τους στις διαδικασίες αξιολόγησης. Η καινούρια «Ανεξάρτητη Αρχή» που θα έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης, θα την κατανέμει με βάση δείκτες ποσοτικούς που θα αφορούν το βαθμό συμμόρφωσης στο κυρίαρχο πρότυπο για την εκπαίδευση και την έρευνα (π.χ. το βαθμό συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα). Η επιχειρηματικότητα και η σύνδεση με την οικονομία ανάγονται σε βασικό κριτήριο.

  • Την αυταρχική θωράκιση των ιδρυμάτων και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου: Καταργούν την ικανότητα των φοιτητών να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους παρεμβαίνοντας στα όργανα συνδιοίκησης. Καταργείται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και υποβαθμίζονται ριζικά οι συμμετοχικοί θεσμοί. Οι βασικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στα παντοδύναμα Συμβούλια των ΑΕΙ που θα παίρνουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις, ακαδημαϊκά συμβούλια στα οποία θα κυριαρχούν τα διορισμένα μέλη, που θα εκπροσωπούν τις πιο επιθετικές επιχειρηματικές λογικές. Καθιερώνεται ο θεσμός του διορισμένου από το Συμβούλιο και όχι εκλεγμένου Πρύτανη ο οποίος θα προσλαμβάνεται ουσιαστικά ως ένας γενικός μάνατζερ που δεν θα λογοδοτεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά μόνο στο συμβούλιο. Επιπλέον, τα ΑΕΙ θα υφίστανται τις παρεμβάσεις των «Περιφερειακών Συμβουλίων» στα οποία θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της «τοπικής κοινωνίας».
Πρέπει να βγούμε μπροστά και να ανατρέψουμε τα σχέδια τους! Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει τον μπροστάρη απέναντι στην σαρωτική επίθεση που δεχόμαστε. Από σήμερα πρέπει να μπούμε σε τροχιά κινητοποιήσεων με μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας σε πανελλαδική κλίμακα. Κόντρα στο στημένο και προσχηματικό διάλογο που ετοιμάζει το υπουργείο απαντάμε με οξυμένες κινητοποιήσεις!

Με ριζοσπαστικές μορφές πάλης θα βγούμε μαζικά και δυναμικά στους δρόμους μαζί με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης και της εργασίας. Μπορούμε και πρέπει να συγκροτήσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο που θα αναιρέσει την επίθεση που δεχόμαστε που θα βάλει ταφόπλακα στην πολιτική του Μνημονίου.

Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή
που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.
Τις πιο όμορφες μέρες,
δεν τις ζήσαμε ακόμα….

0 Response to "Η μάχη ξεκίνησε!"

Δημοσίευση σχολίου

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme